Garnki nie z tej ziemi – propozycja nie do odrzucenia
Gotowanie może sprawiać mnóstwo przyjemności. To czas spędzany z bliskimi, na wspólnym przyrządzaniu wyśmienitych potraw. Okazja, by oszczędzić finanse, ale i zadbać o swoje zdrowie. Zamiast bowiem wychodzić na miasto, by kupić kolejnego kebaba, pizzę czy paczkowane jedzenie, możemy samodzielnie przyrządzić wyśmienite dania. Co ważne, świadomie wybierając składniki i wiedząc, że uzyskamy pożądane walory smakowe, a chemia spożywcza pójdzie precz. Na tę okoliczność potrzebne nam są garnki, ale jakie?
Ulubiona stal nierdzewna
Garnki stalowe cieszą się niesłabnącą popularnością. Można w nich przyrządzić praktycznie każde danie i cieszyć się smakiem oraz wartościami wybieranych produktów. Stal bowiem nie wchodzi w reakcje z artykułami spożywczymi. Nie zmienia ich walorów smakowych czy też zapachowych. Jest higieniczna, więc i nasze potrawy są w stanie dostarczyć niezbędnych składników dla organizmu, a także smakować w wyjątkowy sposób.
Stal nierdzewna jest również odporna na uszkodzenia różnego rodzaju, jak i zarysowania. Dla komfortu gotowania warto jednak zaopatrzyć się w odpowiednio wykonane akcesoria do kuchni, dzięki którym jeszcze lepiej zadbamy o swoje garnki. Propozycją nie do odrzucenia stają się drewniane sztućce, którymi można wygodnie mieszać w garnkach, na patelni i w rondelku. Czemu nie stalowe, skoro mówimy od odporności na uszkodzenia? Chyba nikt z nas nie lubi metalicznego dźwięku skrobania metalem po metalowym dnie. Poza tym jeśli wybierzemy słabej jakości akcesoria kuchenne z metalu, przy mieszaniu gęstych potraw, niestety zaczną się wyginać. Z drewnianymi przyrządami nie ma takiego ryzyka.
Szklane i ceramiczne – nie tylko na kuchenkę
Równie higienicznym i dobrze sprawdzającym się materiałem w naczyniach kuchennych, jest szkło. Ono także nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z artykułami spożywczymi i również jest odporne na uszkodzenia – poza stłuczeniem. Szkło gości w pokrywkach do garnków. To o tyle wygodne, że bez podnoszenia pokrywy widzimy, co się dzieje z naszą potrawą w garnku. Nie ucieka ciepło, temperatura zostaje na tym samym poziomie, więc i danie staje się gotowe dużo szybciej. Szklane pokrywki nierzadko uzupełnione są o termometr, co pozwala przyrządzać potrawy, które wymagają konkretnej temperatury, by udały się wprost idealnie.
Ceramiczne naczynia to już wyższa szkoła jazdy! W ofercie goszczą wykonania, które można użytkować na wszystkich typach kuchenek, a nawet w piekarniku. Są równie wygodne w zastosowaniu, co dwie poprzednie propozycje. Poza tym ich niepodważalnym atutem jest estetyczny i ciekawy wygląd. Kolorystyka czy subtelne zdobienia, dzięki którym takie naczynie można postawić bezpośrednio na stole. Ceramiczne garnki posiadają powłoki nieprzywierające, więc i nasze dania zawsze wychodzą perfekcyjnie.
Wskazówka na zakupy
Mając za sobą kolejny rok przyrządzania posiłków dla domowników, doskonale wiemy, czego oczekujemy od garnków i kuchennych naczyń. Zakupów nie dokonujmy jednak tylko i wyłącznie patrząc na to, co nam się podoba czy na dodatkowe funkcjonalności. Nierzadko zapominamy o tym, że kształt, pojemność, jak i konstrukcja garnka, ma znaczenie dla oszczędnego i zdrowego gotowania.