Dobieramy składniki owocowe i warzywne do soków
Soki wyciskane w domu dają nam największe pole do popisu. Możemy wybrać dowolny owoc czy warzywo, skorzystać z walorów smakowych i odżywczych trawy, kiełków, a nawet orzechów. W ten sposób urozmaicamy swój jadłospis, a ponadto sprawiamy, że w naszej diecie pojawiają się produkty, których dotąd nie umieliśmy przyrządzić w takim kierunku, by były smaczne i zachęcające. Teoretycznie możemy mieszać owoce i warzywa według uznania. W praktyce jednak połączenia te będą mieć dla nas znaczenie. Co warto wiedzieć o dobrze składników na soki?
Urządzenie idealne, czyli?
Zanim wybierzemy konkretne produkty, musimy pomyśleć o urządzeniu, dzięki któremu stworzenie domowego soku będzie w ogóle możliwe. Znane są nam głównie sokowirówki. W wielu kuchniach do tej pory uzyskuje się w taki sposób soki. Niestety ich mechanizm działania powoduje, że poza smakiem trudno nam będzie liczyć na wartościowość owocowych, warzywnych czy owocowo-warzywnych napojów. Szybka praca sokowirówki powoduje podwyższanie temperatury w trakcie rozdrabniania produktów, ich utlenianie, co z kolei kończy się utratą większości witamin i najważniejszych enzymów.
Jeśli liczymy nie tylko na smaki, ale przede wszystkim walory odżywcze, postawmy na wyciskarki do warzyw i owoców w sklepie WyciskarkiSokow.pl. Sok uzyskamy w podobnym czasie, jak podczas pracy sokowirówki. Wolnoobrotowy mechanizm zagwarantuje nam jednak wyciśnięcie maksimum wartości i to z dowolnego produktu. Sokowirówki radzą sobie bowiem głównie z dużymi warzywami czy owocami. Nie pokusimy się w ich wypadku o wybór liści, kiełków czy orzechów, w przeciwieństwie do wyciskarek, które w tej kwestii sprawdzają się wprost wyśmienicie!
Najważniejsze – sposób doboru składników
Znajdziemy sporo produktów, które same w sobie doskonale smakują. Soki z marchwi, jabłek, ananasów, pomarańczy czy winogron, są słodkawe, przyjemnie się je pije i nie potrzeba stosowania innych składników czy przypraw. Z tego względu mogą stanowić bazę bądź dodatek do soków wieloskładnikowych. W szczególności tych, w których swoje miejsce znajdują produkty o dość specyficznych walorach smakowych lub zapachowych.
Marchew doskonale łączy się z owocami. Te ostatnie równie dobrze mogą zmieścić się w soku, który bazuje na pomidorach. Z kolei do zielonych napojów chętnie będziemy dodawać cytrusy, które pozwalają uzyskać orzeźwiający smak i aromat.
Soki, które samodzielnie nie nadają się do picia – są zbyt ostre, intensywne lub mało ciekawe w smaku – należy łączyć z sokami o smaku neutralnym bądź zdecydowanie łagodniejszym. Dobrym pomysłem jest także rozcieńczanie wodą, jeśli odżywczy napój jest zbyt wyrazisty.
Ciekawym sposobem na urozmaicenie soków jest dodawanie różnego rodzaju przypraw. W zależności od wybranej przyprawy, nasz sok może nie tylko lepiej smakować, ale i w inny sposób oddziaływać na organizm. Jeśli liczymy na uzyskanie konkretnych efektów, zapoznajmy się z właściwościami i składem poszczególnych produktów i na tej podstawie komponujmy warzywne, owocowe i mieszane soki.
Sok na zdrowie!
Soki uatrakcyjniają nasz jadłospis. Sprawiają, że codzienna dieta przestaje być monotonną i nie do „strawienia”. Jedną szklanką możemy zastąpić wybraną porcję warzyw i owoców, z pięciu zalecanych do spożycia na dzień. To kwestia zdrowia, o które należy zadbać!