Blat kuchenny – jak go wybrać?
Blat kuchenny to taki element w kuchni, który nadaje jej ostateczny wygląd. Jak wybrać odpowiedni, aby powierzchnia robocza była praktyczna i piękna przez wiele lat?
Blat kuchenny z drewna
Drewniane blaty kuchenne mają wielu zwolenników, a ich największą zaletą jest naturalność. Pasują do różnych stylizacji i nadają wnętrzu przytulnego klimatu.
Są ciepłe w dotyku i łatwe w obróbce – można je dowolnie przycinać, a także poddawać wielokrotnym zabiegom renowacyjnym.
Jednak dbanie o ich naturalne piękno jest dość uciążliwe. Drewniane blaty wymagają impregnacji i częstych zabiegów pielęgnacyjnych. Nie są one co prawda skomplikowane – można je szlifować, lakierować i malować – jednak wymagają dodatkowej pracy.
Poza tym drewniana powierzchnia robocza jest mało odporna na wysokie temperatury, jest podatna na zarysowania, przebarwienia czy pęknięcia.
Blaty kuchenne z kamienia
Kamienne blaty są alternatywą dla drewnianych. Często wykonywane są z granitu. Materiał ten występuje w dwóch różnych strukturach: użylonej i ziarnistej.
Pierwsza charakteryzuje się pięknymi motywami użyleń i wzorów. Kolejna jest bardziej jednolita, ale wyróżnia się różną wielkością ziarna: daje to ciekawy efekt wizualny. Blat z kamienia jest odporny na ścieranie i zarysowania. Jest łatwy do utrzymania w czystości.
Blat z konglomeratu kwarcowego
To kolejny rodzaj materiału, z którego wykonywane są blaty kuchenne. Konglomerat kwarcowy ma dobre właściwości fizyko-chemiczne, dostępny jest w bogatej palecie kolorów oraz różnej opcji wykończenia. Dzięki temu staje cię alternatywą dla kamienia naturalnego.
Najważniejszą cechą konglomeratu kwarcowego jest trwałość oraz niska nasiąkliwość, która uniemożliwia tworzenie się zarazków i pleśni. Powierzchnia ta nie wchłania płynów, dzięki czemu blaty takie się higieniczne i mogą mieć kontakt z żywnością.
Dużym atutem blatów z konglomeratu jest łatwość ich pielęgnacji. Są one odporne na działanie większości detergentów, a do ich codziennej pielęgnacji wystarczy delikatnie zwilżona, miękka ścierka.
Usuwanie trudniejszych zabrudzeń również nie stanowi problemu. Doskonale sprawdzają się tu delikatne mleczka czyszczące czy standardowa chemia kuchenna.
Blaty z konglomeratu nie wymagają stosowania żadnych zabiegów konserwacyjnych – nie trzeba ich impregnować, aby cieszyć się nimi przez wiele lat.
źródło: Grupa EGA