Jak zaprojektować inteligentną kuchnię?
Projektując meble kuchenne dopasowujemy je głównie do wielkości pomieszczenia. Tymczasem inteligentna kuchnia musi być przede wszystkim dopasowana do profilu użytkownika – wynika z najnowszego raportu przygotowanego przez niemiecką firmę Hettich.
Coraz częściej mówi się o inteligentnych rozwiązaniach w budownictwie czy wyposażeniu wnętrz. Cechuje je zaawansowana technika i umiejętność realizacji różnych potrzeb użytkownika. Ważną cechą inteligentnych rozwiązań jest to, że są one projektowane nie tylko po to, by spełnić typowe funkcje (np. przygotowania posiłków), ale też sprawić, by korzystanie z nich było bardziej przyjemne, ergonomiczne, korzystne dla zdrowia i środowiska, skracało czas wykonywania danej czynności. Projektowanie inteligentnych rozwiązań wymaga więc bardzo dobrej znajomości użytkownika. Nie projektuje się zatem kuchni w postaci zestawu szafek dla statystycznej gospodyni do typowej kuchni, lecz tworzy rozwiązania inteligentne – dopasowane do wieku, stylu życia, a nawet diety.
Jak zaprojektować inteligentną kuchnię?
Pierwsza zasada projektu inteligentnej kuchni to: poznaj użytkownika. Czy gotować będzie matka małych dzieci czy może student w wynajmowanej kawalerce, a może kuchnia ma być przede wszystkim spiżarnią dla produktów na śniadanie i kolację, bo użytkownikiem jest pracownik, który jada obiady w pracy? To pytania kluczowe, gdy zaczynamy projektować inteligentną kuchnię. Równie ważne są wiek, wzrost czy budowa ciała oraz oczywiście stan zdrowia.
Wysokie osoby bez trudu skorzystają z szafek górnych, ale już osoby niższe będą częściej przechowywały potrzebne produkty w dolnych szafkach i szufladach. Należy też obalić powszechną opinię, że osoby starsze są zainteresowane „tradycyjnymi szafkami”, ponieważ właśnie potrzeby tej grupy wiekowej doskonale spełnią wysokie szafki cargo oraz komfortowe szuflady z pełnym wysuwem. Starsze osoby lubią mieć wszystko dobrze poukładane i posegregowane, dlatego powinny mieć w kuchni szuflady z funkcjonalnymi organizerami wewnętrznymi, które ułatwią utrzymanie porządku. Z takimi szufladami mikser czy przyprawy są zawsze pod ręką.
Strefy robocze
Podstawą projektowania inteligentnej kuchni są oczywiście strefy robocze, które sprawiają, że oszczędzamy czas i siły na przygotowanie posiłków, bo wszystko mamy pod ręką. Koncepcja „Intelligent Kitchens“ przygotowana przez Hettich dzieli kuchnię na pięć stref funkcjonalnych, co przynosi wiele korzyści, np. krótkie odcinki do pokonania oraz ergonomiczny przebieg pracy. Ale najważniejsze w tym wszystkim jest zdrowie! Trzymając się zasad „Intelligent Kitchens” odciążamy kręgosłup. Duże znaczenie ma też indywidualne dostosowanie wysokości szafek, powierzchni roboczych oraz przemyślane wykorzystanie przestrzeni w meblach.
Praktyczne szafki dolne z szufladami oraz carga z szufladami wewnętrznymi potrafią zdziałać cuda. Komfortowym rozwiązaniem odciążającym nasze mięśnie w kuchni są systemy automatycznego domykania szuflad czy ich otwierania poprzez lekkie dociśnięcie frontu, dostępne w prestiżowych systemach, takich jak ArciTech czy InnoTech Atira.
Jaka dieta, taka kuchnia
W projektowaniu inteligentnej kuchni znaczenie może mieć nawet dieta, którą stosują użytkownicy. Jeśli jest w niej dużo mięsa czy ryb, znacznie więcej miejsca trzeba zarezerwować na lodówkę. Jeśli natomiast podstawę diety stanowią makarony lub też w domu są małe dzieci, dla których trzeba przechowywać zapasy sypkich kaszek i kartony mleka – przyda się duża szafa z drzwiami przesuwnymi, która będzie świetnie pełnić rolę spiżarni.
Wszystko na miejscu
Dobrze zorganizowana kuchnia, dopasowana do naszych osobistych preferencji i trybu życia zapewnia nam więcej przyjemności i mniej stresu. Jeśli do tego dochodzi jeszcze możliwość dopasowywania indywidualnych preferencji kolorystycznych czy doboru materiałów wykończeniowych – łatwo wypracować przepis na idealną kuchnię, niezależnie od wielkości pomieszczenia.