Ekologiczna kuchnia: 5 optymalnych rozwiązań aranżacyjnych
Obecnie bycie „eko” to nie tylko niszowy trend lub modny styl życia. Świadomość społeczeństwa w kwestii ochrony środowiska stale rośnie, co dobrze wróży i napawa optymizmem. Przygodę z ekologią warto zacząć we własnym domu, na przykład w kuchni. Istnieje wiele prostych rozwiązań, dzięki którym przyczynimy się do polepszenia świata, a przy okazji sami wiele zyskamy.
1. Segregacja
Najprostszą i najbardziej podstawową zasadą dbania o środowisko jest odpowiednia segregacja odpadów. Właściwie każdy o tym wie, jednak nie zawsze to robimy lub nie wiemy jak to robić. Dużą pomocą będą w takim wypadku specjalne kosze na śmieci. Dzięki właściwym oznaczeniom i kolorom o wiele łatwiej będzie nam zmotywować się do segregacji i nie pomylimy się, jakie śmieci gdzie wyrzucić.
Dobrą praktyką jest samodzielne kompostowanie bioodpadów. Możemy je potem wykorzystać przy domowym ogrodzie lub małych balkonowych uprawach. To zadanie ułatwią nam specjalne pokrywy na kosze z filtrem, który zneutralizuje nieprzyjemne zapachy. Niezwykle przydatnym urządzeniem jest także utylizator odpadów. Wbudowany w nim system suszenia szybko redukuje biomasę nawet o 90 procent.
2. Nie dla plastiku
Dopiero niedawno społeczeństwo uświadomiło sobie, jak szkodliwy dla środowiska jest plastik. Ograniczenie jego zużycia jest jednym z najważniejszych zadań. Dlatego w ekologicznej kuchni powinniśmy jak najczęściej poszukiwać dla niego alternatyw.
Wybierając się na zakupy, zastępujmy foliowe torebki i opakowania własnymi pojemnikami i materiałowymi torbami. W wielu miejscach możemy kupić wszystkie potrzebne produkty na wagę. Jest to doskonały wstęp do wprowadzenia w swoim życiu zasady zero waste, zgodnie z którą wytwarzamy jak najmniej odpadów. Warto też zrezygnować z wody butelkowanej i zainwestować w specjalne filtry z węglem aktywnym przy dzbankach lub zwykłe butelki z filtrem.
Nasz sprzęt kuchenny również powinien być wykonany z materiałów innych niż plastik. Tam gdzie to możliwe, zastępujmy go szkłem, ceramiką i drewnem. Garnki ze stali nierdzewnej są znacznie lepszym wyborem niż mniej trwałe, aluminiowe. Warto kupować przedmioty, które posłużą nam wiele lat i nie wyrzucimy ich za pół roku.
3. Oszczędzanie wody
Kolejnym dużym problemem jest marnowanie wody. Najwięcej zużywamy jej przy ręcznym myciu naczyń. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest zakup zmywarki klasy A. Dzięki temu oszczędzamy wodę, ale również energię i nasz własny czas. Z kolei instalując specjalne baterie kuchenne z perlatorem, możemy obniżyć ciśnienie w strumieniu i ograniczyć straty wody. Nie zapominajmy też o podstawowej zasadzie, którą wpajamy dzieciom od najmłodszych lat – zakręcajmy kran, gdy z niego nie korzystamy!
4. Energooszczędność
Obok wody najwięcej marnujemy prądu, którego wytworzenie również odbija się na stanie środowiska. Najprostszą rzeczą, jaką możemy zrobić, jest zainstalowanie w kuchni energooszczędnego oświetlenia. Pamiętajmy też o wyłączaniu go, gdy wychodzimy z pomieszczenia.
Postawmy również na sprzęt AGD o najwyższej klasie energetycznej. Świadomie kupujmy przedmioty przyjazne otoczeniu. Na przykład kuchenka elektryczna, zwłaszcza indukcyjna, w porównaniu do gazowej, pozwala zaoszczędzić do 50 procent energii, dzięki szybkiemu nagrzewaniu i wydzielaniu ciepła tylko w jednym miejscu. Dodatkową zaletą jest większe bezpieczeństwo oraz łatwość w utrzymaniu czystości.
5. Naturalne wnętrze
Dopełnieniem naszego ekologicznego wnętrza będą odpowiednie meble kuchenne. Najlepiej sprawdzą się naturalne materiały. Lite drewno i kamień zapewniają wieloletnią wytrzymałość i z pewnością nie są szkodliwe dla środowiska.
Ponadto takie meble wyglądają bardzo estetycznie i są niezwykle modne. Są również znakomitą bazą kolorystyczną, do której z łatwością dopasujemy dowolne dodatki. Warto postawić na barwy przyrody, takie jak zieleń, brąz, beż i żółć. Świetnym dopełnieniem wpisującym się w przyjazny dla planety styl będą chociażby wiklinowe kosze, lniane lub bawełniane zasłonki i obrusy oraz ceramiczne donice z kwiatami i własnymi uprawami.