Pieczywo własnej produkcji o każdej porze dnia i nocy
Czy potrafisz sobie wyobrazić możliwość wypiekania swoich własnych bułek, chleba czy innych dobroci w domowym zaciszu? Zawsze, kiedy tylko najdzie Cię na nie ochota, możesz je przygotować z pomocą współczesnej technologii.
Prostota
Składników do własnych wypieków zazwyczaj potrzeba niewiele, a większość z nich pewnie już posiadamy w naszych szafkach, lodówce. Jest to: mąka (im bardziej „ciemna”, pełnoziarnista, tym lepiej dla naszego zdrowia, ponieważ zawiera więcej błonnika w porównaniu z powszechnie znaną i używaną mąką pszenną), woda, drożdże (świeże lub suszone), szczypta soli, szczypta cukru, dodatki według własnego uznania takie jak: pestki, nasiona, orzechy, suszone owoce lub np. suszone pomidory.
Udogodnienia
Obecnie znajdziemy w sklepach piece, piekarniki, które posiadają dodatkowe funkcje mające za zadanie ułatwić nam pracę i skrócić czas spędzany w kuchni, jeśli chcemy mieć go także na inne czynności. Piekarnik parowy, dający możliwość ustawienia trybu „wyrastania” ciasta, a nawet opcja odświeżenia pieczywa chociażby z dnia poprzedniego. To jest coś niesamowitego!
Jakie są zalety pieczenia w piekarniku parowym?
Po pierwsze, otrzymujemy świeże, ciepłe pieczywo bez wychodzenia z domu. Nie musimy obawiać się, że ktoś oprócz nas wcześniej dotykał, wziął i odłożył je z powrotem na półkę, a można zaobserwować takie sytuacje na przykład w supermarkecie. Wielką zaletą jest fakt, że znamy skład przygotowanego przez nas jedzenia i możemy o nim i użytych do wypieku dodatkach decydować sami. Nie znajdziemy w nim ulepszaczy smaku, sztucznych spulchniaczy, aromatów i barwników. Pieczenie możemy zacząć o każdej porze dnia i nocy, nie przejmując się, że piekarnia jest już zamknięta lub też będzie otwarta dopiero za jakiś czas. Ponadto przygotowanie pieczywa w swoim domu możemy wykorzystać jako okazję do spędzenia wspólnego czasu z rodzeństwem, rodzicami, babcią, dziadkiem, dziećmi lub innymi bliskimi. Na pewno będzie to odskocznia od codzienności, świetna forma na wspólne spędzenie czasu, okazja do zacieśnienia relacji, a być może poznania i dowiedzenia się o przydatnych wskazówkach, tajnikach dotyczących wypieku pieczywa od zera.
Piekarnik parowy
Nie trzeba być profesjonalistą żeby móc piec z dodatkiem pary wodnej. Oprócz wypieku pieczywa w piekarniku parowym, można przyrządzić potrawy z chrupiącą skórką, wilgotnym, pełnym smaku środkiem lub jędrne, nie rozpadające się warzywa. Dodatkowo świetnie sprawdzi się do gotowania na parze: produktów zbożowych, ryżu, wszelkiego rodzaju kasz, również warzyw strączkowych. Istotny jest fakt, że piekarnik parowy z funkcją pieczenia umożliwia gotowanie na parze oraz wykorzystywanie jej podczas pieczenia. Natomiast piekarnik z funkcją pary daje tylko tę drugą możliwość. Jeśli chodzi o piekarniki parowe, to wymagają podłączenia do nich wody lub są wyposażone w odpowiedni, zbiornik na wodę, który pełni rolę podajnika podczas pieczenia.
Warto wiedzieć więcej
Jeśli są Państwo zainteresowani tematem przygotowywania pieczywa wszelkiego rodzaju we własnym zakresie, to warto zajrzeć na stronę: Dowiedz się więcej na temat Pyszne bułki z piekarnika parowego. Dzięki niemu mogą Państwo zapoznać się z innymi informacjami na ten temat i poznać przepis na pieczone bułki.
Pieczenie z wykorzystaniem pary posiada wiele zalet. Przygotowane w ten sposób jedzenie ma intensywny smak, nie nasiąka olejem, ani też nie moczy się w wodzie. Jest lekkostrawne i przyjazne dla naszego układu pokarmowego, ma wysoką wartość odżywczą i nie traci cennych witamin i substancji mineralnych. Nie pozostaje nic innego jak tylko korzystać.